Lýdia Suková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MVDr. Lýdia Suková
Narození3. dubna 1984 (40 let)
Trstená, Slovensko
Alma materVeterinární univerzita Brno
PovoláníZvěrolékařka, veterinářka Zoo Děčín
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lýdia Suková (* 3. dubna 1984 v Trstené na Slovensku) je zvěrolékařka, propagátorka záchranných sítí pro koně, veterinářka Zoo Děčín, autorka knihy Veterinářka vypráví, ilustrátorka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Střední školu vystudovala v Nitře, obor veterinář, pak pokračovala na VFU Brno a v České republice už zůstala natrvalo. V roce 2009, hned po škole, si otevřela vlastní veterinární praxi v okrese Česká Lípa. Věnuje se kompletní terénní diagnostice koní, chirurgii a stomatologii. Ale ošetřuje i jiná hospodářská zvířata. Od roku 2014 je veterinární lékařkou v Zoo Děčín. Má za sebou stáže na klinice ve Fezu v Maroku a na veterinární klinice Lusche v Německu. Absolvovala nespočet seminářů a kongresů u nás i v zahraničí. Zároveň sama přednáší a pořádá nejrůznější workshopy. Zorganizovala sbírku na záchranné sítě pro koně. Pořídilo se jich sedm a povědomí o nich rozšířila natolik, že je využívají jak soukromníci, tak záchranné složky. V roce 2022 se významně zasloužila o včasnou evakuaci koní, skotu a dalších zvířat z oblastí zasažených požárem v Českém Švýcarsku.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Příběhy ze své zvěrolékařské praxe zachytila v knize Veterinářka vypráví (2023), kterou napsala společně s Lenkou Vrátnou. Kromě humorných i dojemných příběhů knížka nabízí i hluboký vhled do každodenního života a dilemat terénního veterináře. Ještě léčit, nebo už nechat zvíře jít? Vyjet pozdě večer k naléhavému případu, i když má malý syn horečku? Kde se vzaly sítě pro koně a jak přistupují k léčbě zvířat v Maroku? A jak zvládají léčbu svých mazlíčků jejich majitelé a říkají veterinářům vždycky pravdu? Knihu zároveň doplnila i vlastními akvarely.

Seznam knih[editovat | editovat zdroj]

  • SUKOVÁ Lýdia, VRÁTNÁ Lenka: Veterinářka vypráví. Parliamo, 2023. 156 s. ISBN 978-80-11-03221-0.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]